SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
PADEL I VETLANDA
Padel tränare Danilo

Allmänt om Padel, utrustning och regler

Padeltennis är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Padel är en av världens snabbast växande sporter. Det är lätt att lära sig och roligt att spela. Det är till exempel Spaniens näst största sport efter fotboll. Padel spelas på en 10 × 20 meter stor plan med ett nät i vanten, precis som jag tennis snabbt mindre. Till skillnad mot tennis använder man sig av väggarna i likhet med squash. Runt planen löper en 2,5 meter hög vägg och över den ytterligare 1 meter galler.


Padelrack

Ett padelrack består inte av strängar som i exempelvis tennis och squash. Ett padelrack är gjort av kompositmaterial där slagytan är perforerad. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft och det blir en dovare träff.


Skor

Det finns specifika skor för padel att köpa som passar dagens utvecklade underlag Turfgrass. Viktiga egenskaper för dessa skor är att de har mönster för rätt grepp samt att de ger bra stöd för fotleden.


Boll

Bollen i padel är princip samma som en tennisboll, men något mjukare och en aningen mindre. Det finns regler för hur hårt trycket ska vara men spelar man på amatörnivå går det lika bra att spela med en helt vanlig tennisboll.

 
Regler

• På en vanlig plan (10x20m) spelar man alltid dubbel
• Poängräkningen är samma som i tennis
• Linjerna på planen används endast vid servering
• Servera ska slås underhands och studsa i motspelarnas serveruta
• Serve får studsa upp i glasväggen men om studsar i galleri är den felaktig
• Man har två servar på sig
• Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
• Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas / gallervägg.
• Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva
• Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida
Reglerna i padel är i många fall likt tennisens regler men det finns några undantag, exempelvis regler angående väggarna.

 
Poängräkning

Poängräkning i padel är precis som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set som krävs för att vinna 6 spel. Jag har ett spel räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, spel. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att spela ska avgöras. Jag har ställt in det som kommer att starta till 6 vunna-spel. Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna spel. Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande spel, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

 
Serve

Reglerna för serven skiljer sig mot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i, eller under, midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen, som man gör i tennis, ska man i padel studsa bollen i marken. Studsen ska vara bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen. Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig. Precis som i tennis så har man en förstaserve och en andraserve, dvs om man missar sin första har man en chans till. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.

 
Väggarna

Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får använda. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen, det kan vara använd om man hamnar i en trängd situation. Gallret får bollen endast studsa upp på när man ska ta emot och boll. Bollen är då levande om den första studsaren i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på tjäna). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen. Om en boll går direkt i motståndarens galleri / glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

 
Hur vinner man poäng?

I padel vinner man poäng om:
• Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
• Motståndaren slår bollen i nätet
• Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur ”buren” eller direkt på en av dina väggar
• Notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren. Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen inom den studsat.
• Motståndaren slår bollen i sitt eget galleri
• En motståndare träffas av bollen